Tijd van leven

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Ik kom uit een arbeidersgezin en voor mijn ouders was tijd een vijand. Ik heb dat als kind ook zo gezien en beloerd, en gedacht: zo wil ik het niet. Ik zag ze lijden onder hun harde werken, zonder dat ze grip hadden op hun dromen of op hun tijd. Mijn kindertijd was bedompt, maar dat kwam ook omdat ik als kind geen grip had op mijn eigen tijd doordat mijn ouders die voor mij invulden. Op het moment dat ik dat zelf ben gaan bepalen – ik was nog vrij jong toen ik daarmee begon – werd ik gelukkiger. En nu zie ik tijd als iets wat ik zo intens mogelijk moet benutten, ik leef alsof het elk moment weer afgelopen kan zijn.’

Welke rol speelt tijd in uw werk?

‘Ik kan mijn werk zien als toegepaste kunst, maar er zit ook een hele machinatie achter met keiharde deadlines. Als iets binnen zo’n productieproces een uur te laat af is, dan kost dat heel veel geld. Je moet in het creatieve proces de tijd durven nemen – ik plan bewust lege dagen om...