‘Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met mijn arme volk.’

Medelijden met de woorden van Ank Bijleveld, die het over ‘nevenschade’ heeft als het gaat over zeventig burgerslachtoffers. Met haar brief, die wel ‘verantwoordelijkheid’ maar geen ‘aansprakelijkheid’ erkent. Met haar correctie van de interviewer van Nieuwsuur, die niet over ‘onjuiste’ maar ‘onvolledige’ informatie mocht spreken. Met de koppenmaker van mijn ochtendblad, die koos voor ‘Defensie zweeg’ waar ‘Defensie loog’ op zijn plaats was geweest.

Medelijden met de ingezondenbrievenschrijvers die de berichtgevers van het slechte nieuws verweten dat ze maar wereldvreemde softies waren, omdat ze ontkenden dat een oorlog nu eenmaal vuil is. Met de militaire experts die het fatale bombardement ‘vakkundig uitgevoerd’ noemden. Met CDA-kamerlid Martijn van Helvert, die de excuses van zijn minister op dinsdagavond ‘zeer waardeerde’.

Heb medelijden met de premier, die aan geheugenverlies...