Kunst en cultuur

Waarom mensen kunst vernielen? Het verbroedert

Lisa Bouyeure
Illustratie: Jip van den Toorn.

Ongeveer honderd jaar geleden werd het schilderij Rokeby Venus doorkliefd met een mes door een boze suffragette. Eigenlijk maakt zo’n vernieling een kunstwerk nóg interessanter. Noem het cultureel ramptoerisme.

Een zestiger genaamd Keith liep dit weekend met een schroevendraaier de National Gallery in Londen binnen. Het kunstwerk dat eraan moest geloven was The Morning Walk van Thomas Gainsborough, een kostbaar achttiende-eeuws schilderij van een jong welvarend stelletje dat in de verte tuurt terwijl een hond naar ze opkijkt. Rats, rats! Twee krassen in de verflaag, net niet diep genoeg om het canvas te doorboren. Zonde. Maar o zo fascinerend.

Er is kunst die gemaakt wordt om op een dag weer kapot te gaan, kunst die het vanwege een religieus motief moet ontgelden en kunst die met de beste bedoelingen wordt toegetakeld, zoals de Jezus-fresco Ecce Homo, tegenwoordig beter bekend als het apenhoofd van Borja. Er is kunst die per ongeluk wordt vernield, niet zelden door een...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials