Dinsdag was er een heftige documentaire op tv over de afschuwelijke gevolgen van klimaatverandering. ‘Gelukkig’, dacht Lieke Marsman. ‘Ik ben vanavond niet thuis.’

Er zijn nog altijd mensen die ontkennen dat de klimaatcrisis bestaat (de belangrijkste hoef ik hier denk ik niet te noemen), of die dit niet ontkennen maar er het probleem niet zo van inzien. Ik ben niet een van die mensen: ik ben me bewust van het feit dat de wereld vervuild is, dat de temperatuur wereldwijd stijgt, en dat we als we niets veranderen een niet zo rooskleurige toekomst tegemoet gaan.  

En toch, van de week zag ik een aankondiging voor de documentaire Samuel in the clouds die die avond uitgezonden zou worden. Een vast en zeker prachtige film over smeltende gletsjers in Bolivia en de rampzalige gevolgen voor de lokale bevolking aldaar. Gelukkig, hoorde ik mezelf denken, ik ben vanavond niet thuis. Ik had het idee dat het wel eens een confronterende documentaire zou kunnen zijn, en ik had even helemaal...