Haar opa was een van de belangrijkste Nederlandse ontwerpers van de vorige eeuw. Yuki Kho groeide op tussen zijn ontwerpen, maar wist nauwelijks wie hij was: hij overleed voor zij werd geboren, en voor hij écht doorbrak met zijn Schipholinterieur. Op zoek naar Kho Liang Ie, poëet onder de functionalisten.

Iedereen kent de stoel: model 305. Wie heeft er in de jaren zestig en zeventig niet op gezeten, op school, in het wijkcentrum, in een restaurant? Het is die makkelijk stapelbare, functionele stoel met houten zitting en rugleuning; het metalen frame vormt achter de rugleuning een triangel. Die stoel is ontworpen door mijn opa, Kho Liang Ie. Ik heet Yuki Kho, hij gebruikte naar Chinees gebruik zijn achternaam als eerste. Ik heb hem nooit gekend: hij overleed in 1975, zestien jaar voordat ik werd geboren. Wel ben ik opgegroeid tussen zijn ontwerpen. Mijn ouderlijk huis staat er vol mee. Net als mijn eigen huis overigens, waar een dressoir van hem (het laatste exemplaar dat er nog...