Joost Zwagerman interviewde Maarten van Roozendaal in 2005 aan de hand van acht citatien.

Joost Zwagerman interviewde Maarten van Roozendaal in 2005 aan de hand van acht citatien.

Je kunt een dorp wel verbouwen, veel verandert er niet.

Uit: ‘Postbode’

‘Die regels zijn geïnspireerd op Heiloo, mijn geboortedorp. Heiloo was groen en keurig, in mijn ogen chic. Een aangeharkt dorp. Ik kom er nog regelmatig, terug naar het ­ouderlijk huis. Mijn vader is bijna tien jaar geleden overleden, mijn moeder is nu tachtig. Mijn vader was psychomotorisch therapeut in de Willibrordus-kliniek in Heiloo. Hij had aanzien in het dorp, was een man met charisma. Mijn moeder is een trotse vrouw. Op feestdagen heeft ze al haar kinderen om zich heen. Ik ben de jongste, heb zes heel slimme broers en zussen. Als je die bij elkaar zet, wordt er wat afgeluld, man. Ikzelf ben een luller maar zij soms nog meer. Als ik na zo’n dag naar huis ga, denk ik: zal ik nou de enige zijn die hier bekaf vandaan...