De jonge vrouw staat voor de spiegel. Ze bindt haar lange zwarte haar in een staart, maakt haar ogen op. ‘Vrouwen zoals ik horen zich niet verkiesbaar te stellen,’ zegt ze. ‘Ik ben niet in een rijke of machtige familie geboren. Mijn moeder komt uit Puerto Rico, mijn vader uit de South-Bronx. Ik ben geboren op een plek waar je postcode je toekomst bepaalt.’

Zo begint het campagnefilmpje waarmee Alexandria Ocasio-Cortez (28) zich bij de kiezers van Queens en de Bronx introduceerde.

Het filmpje is inmiddels een fenomeen, het manifest van een nieuwe beweging in de Democratische Partij. Jong, progressief en vrouw zijn nu gunstige kenmerken voor een aanstormende politicus. Ocasio-Cortez versloeg er een congreslid mee met negentien jaar ervaring, die genoemd werd als de toekomstige leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden.

Kind aan de borst

Er zijn tal van Alexandria’s in de VS. Vrouwen die zich voor het eerst kandidaat stellen, vrouwen van kleur, jonge...