Op haar veertiende kapte ze met school en ging ze in een commune wonen. Nu pleit filosofe Susan Neiman voor eerherstel van volwassenheid. ‘Het heft in eigen hand nemen is de ultieme subversieve daad.’

‘Piketty en de paus, op dat duo heb ik mijn hoop gevestigd,’ zegt Susan Neiman als we elkaar nog maar net hebben begroet. ‘Precies op het goede moment laten die twee van zich horen: een Argentijn in de katholieke kerk en een marxistische Fransman, de academische superster van het jaar. Dat stemt mij als Amerikaanse jodin in Duitsland optimistisch.’

We zijn in Neimans appartement in Kreuzkölln, de buurt in Berlijn die vanwege het kosmopolitische karakter ook wel Little Europe heet. Bij haar voordeur aan een kanaal dat haar zelf aan een Amsterdamse gracht doet denken, kwam op het naamplaatje veel Europese cultuurgeschiedenis samen. Naast Neiman ook Wagner en De Mendelsohn. ‘Maar ik kan het uitleggen: Wagner is de achternaam van mijn kinderen en mijn huidige partner is...