Vier jaar geleden werd hij veroordeeld voor witwassen, fraude en andere onverkwikkelijke zaken. Vandaag werd Jan-Dirk Paarlberg door de Franse politie opgepakt in zijn huis nabij Saint Tropez. Destijds, in juni 2010, spraken Harry Lensink en Marian Husken met hem over zijn vermeende misdaden en de straf die hem boven het hoofd hangt.

Het zomerse daglicht komt nauwelijks binnen in de Amsterdamse loungebar aan de Prinsengracht. Bij de ingang staat een portable schminkset, achter de deur van de rookruimte branden de cameralampen van het televisieprogramma NOVA. Jan-Dirk Paarlberg ontvangt de pers.

De multimiljonair die op 8 juni werd veroordeeld tot viereneenhalf jaar cel voor witwassen, oplichting, fraude en valsheid in geschrifte, wil zijn verhaal doen. ‘Ik heb zes jaar mijn mond gehouden. Op advies van mijn vorige advocaat, die meende dat ik de zaak voor de rechter moest uitvechten. Nou, daar heb ik gruwelijk veel spijt van. Ik ben in de media op de meest vileine wijze...