Racisme in Nederland | Verkiezingen

Het onmogelijke allemansvriendisme van Sylvana Simons en Bij1

Jamal Ouariachi
Illustratie: Ilse Moelands

Het gedachtegoed van Sylvana Simons’ Bij1 leunt stevig op Gloria Wekkers Witte onschuld. Daarmee probeert de partij te verenigen wat onverenigbaar is, schrijft Jamal Ouariachi.

Naar wie gaat je stem bij de eerstvolgende verkiezingen? Ik wens te denken dat de meeste mensen hun keuze maken op basis van de inhoud van partijprogramma’s, of in ieder geval een globaal idéé dat ze van die programma’s hebben. Maar minstens zo belangrijk is de vraag: deugt de lijsttrekker?

Ikzelf zou bijvoorbeeld nooit op Thierry Baudet stemmen. Vanwege zijn standpunten, om te beginnen, maar óók vanuit het onderbuikgevoel dat die gladde glipper gewoonweg niet deugt. Ik vertrouw hem niet. Alexander Pechtold? Nog even los van zijn recente appartementen-gedonder: ik heb nooit op die man kunnen stemmen. Hij heeft ongetwijfeld het beste met het land voor, zijn partij verkondigt sympathieke standpunten – maar ook hem vertrouw ik niet. Andersom maakt de compromisloosheid van de Partij voor de Dieren...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials