Vaste grond onder je voeten – dat betekent geen klei- of zandgrond, geen arbeiders- of middenklasse-achtergrond, maar uiteindelijk: rechtsgrond. De onstoffelijke substantie waarop mensen wel degelijk kunnen staan, bouwen en bewegen. Die rechtsgrond kan onder je voeten wegzakken, plotseling of stukje bij beetje. De laatste versie is de knabbelversie. Die versie wordt nu in Suriname beproefd. Zei ik ‘knabbelen’? Er wordt daar geprobeerd een flinke hap weg te nemen, met zo’n dragline, die zandheuvels in één keer halveert. Suriname is het land van mijn man en mijn schoonfamilie. Ik ben er meer dan tien keer geweest. Er wonen daar vrienden van me en kennissen. Er wonen in Amsterdam nog meer vrienden en kennissen die daar hun jeugd hebben liggen.

Ik werd een keer aangesproken op het terras van Torarica, het bekende hotel in Paramaribo, door een Surinaamse mevrouw die er achter kwam dat ikzelf geen Surinaamse achtergrond heb. Ze sloeg de hand voor haar mond: ‘Ben jij geen Surinamer...