In Japan zijn ze gek op robots die sprekend op mensen lijken. Ze moeten wel, de vergrijzing zet door en vacatures blijven oningevuld. Professor Hiroshi Ishiguro werkt aan Erica en haar vrienden: robots waarmee we door één deur kunnen.

Kansai Science City is een enorm, tussen Kyoto, Osaka en Nara gelegen science park met kolossale gebouwen, die de researchafdelingen huisvesten van zo’n 250 Japanse onderzoeksinstituten, universiteiten en multinationale bedrijven als Panasonic. Ik bezoek hier de Hiroshi Ishiguro Laboratories, gehuisvest in het Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR).

Bij het schrijven van mijn boek Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0 raakte ik gefascineerd door de Japanse voorkeur voor androïden, robots die bedrieglijk veel op mensen lijken. Met name de regio Kyoto-Osaka staat hierom bekend en ik maak van mijn verblijf als gasthoogleraar in Kyoto gebruik om me op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen.