Mijn liefde voor opnames van dichters die uit eigen werk voordragen is misschien wel begonnen bij Ilja Leonard Pfeijffer. Zo’n vijftien jaar geleden vond ik op wat toen nog voor het internet door moest gaan een opname van zijn gedicht ‘Academia’, tegelijk een dromerige ode aan en vurige aanklacht tegen de Leidse universiteit. Een sonore voordracht met ongegeneerd veel pathos. Iets dergelijks kunt u deze maand in de Poëziepodcast verwachten.

Ik reisde namelijk af naar het verre… Leiden helaas, en niet Genua, om daar Ilja te interviewen. Dat plan had ik al een tijdje, maar Ilja is niet vaak in Nederland en ik heb nooit geld om naar Italië te komen, en zodoende is het pas in aflevering 41 dat we samen aan tafel zitten.

De jonge Ilja en Lucebert

Ilja heeft een gedicht gekozen dat naar eigen zeggen van grote betekenis voor hem in geweest aan het begin van zijn dichterlijke loopbaan: ‘Aan Lesbia’ van Lucebert. Dat kunt u hier niet lezen, omdat ik de rechten nog niet heb...