De schaamte is niet voorbij, maar laat zich wel beschrijven. Op de avond van 24 mei werd ik niet staande gehouden, maar aangehouden door de politie. Heb net mijn huiswerk gedaan, dus ik kan u vertellen: als u zonder licht fietst en de politie spreekt u aan en schrijft een boete uit – dat is ‘staande houden’. Ik werd aangehouden wegens ‘openbare dronkenschap’ – ik heb dat pas twaalf uur later begrepen, toen ik het proces-verbaal meekreeg en weer naar huis mocht.

Wat ook niet geholpen zal hebben: ik had geen officieel identiteitsbewijs op zak, geen rijbewijs, dat heb ik niet, geen paspoort want dat bewaar ik in mijn bureaula. Mee naar het politiebureau. Toen, dronken en wel, al meteen die schaamte. Ik had geld bij me, ik wilde die boete ter plekke betalen, maar dat kon niet. Op het proces-verbaal staat dat ze me om 23.08 uur hebben opgepakt. Dat is later doorgestreept en daar is 23.30 uur van gemaakt. Waarom? De politie weet wat ik niet wist: officieel mag iemand die...