Plaats van leven

Wat trof u aan in Nederland?

‘Toen ik hier net kwam, kende ik vier woorden: kaas, pap, boter en ham. Of ei, zoiets. Ik was de enige allochtoon in Ouderkerk aan den IJssel, de plaats waar ik kwam te wonen. Dat was goed, ik leerde ontzettend snel Nederlands, binnen een maand of drie zelfs beter dan mijn klasgenootjes. Ik had het prima naar mijn zin.’

Welke herinnering koestert u?

‘De mooiste herinneringen heb ik aan Oud en Nieuw bij mijn opa en oma thuis. In Spanje worden kinderen niet zoals hier om acht uur in bed gelegd om ze om half twaalf wakker te maken en vervolgens slaperig de jaarwisseling in te laten gaan. Je mag de hele avond opblijven. Magisch vond ik dat. We waren met de hele familie en tegelijk met de klokslagen voor twaalf uur moesten we steeds een druif eten. Traditie was dat daar. Als je dat volbracht, kreeg je een goed jaar. Best lastig hoor, ga ik hier ook weer eens doen.’

Wat mist u?

‘Naarmate ik ouder word, krijg ik meer binding met Spanje....