De bouw van de Berlijnse Muur

We vierden vakantie die zomerse zondag en we luisterden naar de radio. Het ging over het door middel van prikkeldraad scheiden van Oost- en West-Berlijn, in de nacht van zaterdag op zondag 13 augustus 1961. Ik was vijftien en ik herinner me de toon als tamelijk dramatisch. Anders in elk geval dan de zaterdag ervoor toen ik vast gewoon naar Tijd voor Teenagers zal hebben geluisterd. Het was het jaar van Bobby Vee’s ‘Rubber Ball’, Del Shannons ‘Runaway’, Roy Orbisons ‘Crying’, ‘The Lion Sleeps Tonight’ door The Tokens. Maar ook het jaar van die andere hoogtepunten van de Koude Oorlog: de eerste bemande Russische ruimtevlucht en de mislukte Amerikaanse invasie van de Varkensbaai. Hoe belangrijk was de bouw van de Muur voor Nederlandse getuige-deskundigen?

Brigadegeneraal der artillerie b.d. Ben Bouman (88): ‘Ik was als majoor commandant van de 109 Afdeling Veld Artillerie, een van de eerste eenheden die was uitgerust met vier lanceerinrichtingen voor de...