De beste in zijn vak: Eberhard van der Laan

Als Eberhard van der Laan (58) uit het raam kijkt van zijn werk­kamer in de Amsterdamse Stopera, ziet hij het bronzen standbeeld van Baruch de Spinoza aan de Zwanen­burgwal. De filosoof werd om de hoek geboren, op het eiland Vlooienburg, in wat tot halverwege de vorige eeuw de Amsterdamse Jodenbuurt was.

‘Ik heb hier pas goed de betekenis van Spinoza als filosoof begrepen,’ zegt Van der Laan. ‘Niet alleen dat ik hem daar dagelijks zie staan, ik heb me ook meer in zijn werk verdiept. Zijn invloed is niet te onderschatten, hij staat voor mensenrechten, vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting.’

Het standbeeld vormt ook een link met het dorp Rijnsburg bij Leiden, waar Van der Laan opgroeide als jongste van zes kinderen in een huisartsengezin. ‘Ik kwam dagelijks langs het Spinozahuisje, dat daar staat tussen allemaal lelijke flats. Want Rijnsburg en cultuur, dat gaat niet zo goed samen.’

Hij is nu drie jaar...