Interview Adriaan van Dis

Hij wenst zich niet te scharen onder de Nederlanders die hun land verlaten hebben en om twaalf uur ’s middags, terwijl ze net bij de kiosk een Telegraaf hebben gekocht, een fles rosé opentrekken en dan gaan kankeren over Nederland.

Nee, Adriaan van Dis (60) maakt stijlvol om halfzeven ’s avonds een fles champagne open om de lof te zingen van Parijs. Geen Nederlandse snier komt hem over de lippen.

Sinds vier jaar woont Van Dis in het zesde arrondissement. Een eikenhouten trap leidt naar zijn etage vier hoog. Een klein smaakvol appartement met Hollandse duinlandschappen aan de muren. Het portret van een streng ogende Baudelaire kijkt vanuit de boekenkast uit op de werktafel.

‘De keuze voor het zesde arondissement is voortgekomen uit mijn status van man alleen,’ zegt van Dis. ‘Ik wilde me niet al te verloren voelen. Het zesde leek me een mooi vertrekpunt voor mijn wandelingen. Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik misschien een andere keuze maken....