Interview Tobias Wolff

Tobias Wolff is er plaatsvervangend opgetogen over: er stond een schrijver op de cover van Time Magazine. Een schrijver! ‘Ik ben inmiddels halverwege de zestig en zie al decennia lang het soort mensen dat op de cover komt,’ zegt Wolff, en toont een open, maar bedachtzame glimlach. ‘Politici natuurlijk. Buitenlandse staatshoofden. Industriëlen. Showbizzfiguren soms. En’ – de glimlach wordt nu een gulle lach – ‘Osama Bin Laden, die ook. Maar een schrijver? Ik kan me niet heugen er ooit één op de cover te hebben gezien. Heel misschien Robert Lowell, in de jaren zestig. Vóór mijn tijd overkwam het zelfs Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway niet. En kijk nu eens: Jonathan Franzen. Hoe zou hij zich eronder voelen? Franzen is voor zover ik weet een publiciteitsschuwe man.

Maar wij schrijvers moeten blij zijn met dit statement van Time. Want zo beschouw ik het, als een statement. Er wordt altijd geklaagd dat literatuur geen factor van betekenis meer vormt in...