Interview / Ex-rechercheur Sjaak K., verdacht van lekken

‘Loop effe mee.’ Het is maandag 16 januari 2006 als commissaris John Olierook op een van zijn werknemers afstapt. ‘Ik moet je spreken.’ Rechercheur Sjaak K. (50) schuift zijn stoel onder het bureau en volgt zijn chef nietsvermoedend naar de vergaderzaal. Locatie: de kantoortoren in Amsterdam-Zuidoost van de Nationale Recherche, unit Randstad-Noord.

Achter de deur ontwaart K. een keurkorps van de Nederlandse politie. Topmensen van de KLPD, medewerkers van de Rijksrecherche en het Bureau Interne Onderzoeken, verschillende teamleiders. ‘Ze dachten allemaal hetzelfde. Daar is ie, De Pet.’

Ter plekke krijgt K. te horen dat hij wordt aangehouden. Hij wordt verdacht van corruptie: tien jaar lekken van informatie naar de Nederlandse onderwereld, in ruil voor geld. ‘Ik moest mijn zakken legen. De spullen werden van mijn bureau gehaald en omstandig uitgestald. Mijn chef Olierook begon te kraaien van plezier toen er ineens...