Interview Aviv Geffen

‘Ik ben een ongewone artiest. Voordat ik op het toneel kwam was er niemand die het lef had om de regering, het leger en de bezetting te bekritiseren. Die fuckers waren allemaal bang om minder platen te verkopen. Mij kan dat geen moer schelen. Echt, als je me een beetje zou kennen, zou je weten dat ik het meen. Ik zie het zo: Israël is The Matrix, en ik ben Neo – de persoon die hen de ogen opent en die de waarheid openbaart.’

Nee, aan zelfvertrouwen en stelligheid ontbreekt het Aviv Geffen niet. Je zou zijn woorden makkelijk voor arrogant kunnen verslijten, ware het niet dat de context waarin hij al ruim vijftien jaar zijn boodschap verkondigt, noopt tot enige terughoudendheid. Want het is één ding om als popartiest vrede te prediken en op te roepen tot een revolutie van de jeugd, het is iets anders om dat in Israël te doen, over een lange periode, en gedurende verschillende oorlogen.

‘Voor de religieuze fanatici ben ik, letterlijk, de duivel,’ zegt de...