‘Ze maken me gewoon dood’, dacht een van de betrokken agenten toen hij werd geconfronteerd met de agressieve meute tijdens het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland.

De verhalen zijn ronduit angstaanjagend. De agenten die deze zomer aanwezig waren bij het strandfeest, hebben uitvoerig verklaard over de rellen in Hoek van Holland. In Vrij Nederland staat komende week een minutieuze reconstructie van de veldslag, gebaseerd op die politieverklaringen.

Fout op fout
De conclusies uit het vandaag gepresenteerde rapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) liegen er niet om: de autoriteiten stapelden fout op fout. Zo spreken de onderzoekers van ‘ongecoördineerde hulpverlening, routinematige voorbereiding, onvoldoende risico-inschatting, onvoldoende rechtdoen aan dreigingsinformatie, onduidelijke commandostructuur en een verwarrende briefing voorafgaand aan het evenement’.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, die opdracht had gegeven tot dit onderzoek, neemt alle aanbevelingen over en heeft al een aantal maatregelen genomen om incidenten als deze te voorkomen. Ook de Rotterdamse korpschef van politie Aad Meijboom noemt de fouten betreurenswaardig en reorganiseert het korps om herhaling te voorkomen.

Het Haagse OM maakte gisteren bekend de agenten die hebben geschoten tijdens de rellen niet te vervolgen. Tijdens het festival werd de 19-jarige Robby van der Leeden gedood door een politiekogel.

De ouders van het slachtoffer zijn er nog niet van overtuigd dat de politie slechts heeft geschoten om zich het vege lijf te redden. Dat zei hun advocaat Max Moszkowicz jr. dinsdag in het tv-programma Nova.

U kunt de grafische weergave van de reconstructie ook bekijken in PDF: Reconstructie strandrellen