Ik las in de krant dat de PvdA ‘afscheid wil nemen van het individualisme’. Zo’n zinnetje, daar kan ik dagenlang op teren. John Stuart Mill (1806-1873) voorbij, voorbij. Het is februari 2013, en de PvdA zet er een streep onder. De grandioze ambitie is zeer aan mij besteed. Van dezelfde orde vind ik: ‘VVD zegt de dood de wacht aan’. Of: ‘De PvdA maakt zich sterk voor Goed Werk’. O nee, die laatste kreet heb ik niet van mezelf, die staat gewoon te lezen in ‘Van Waarde’, het grondslagen- en bezinningsprogramma dat de wetenschappelijke afdeling van de PvdA presenteerde. Nu scheelt het dat de meeste partijen zich erg inzetten voor ‘slecht werk’, en dat de mensen door de strot willen douwen. Er valt dus eindelijk weer eens iets te kiezen.

Het ‘Van Waarde’-project, zo begrijp ik, heeft jarenlange discussie gekost, en is niet zozeer een partijprogramma, maar eerder een ‘richtsnoer voor de 21ste eeuw’. Dat klinkt al een stuk bescheidener. Ik heb het werk...