Het was een lange zoektocht geweest, vol tegenslagen, te midden van een pandemie. Betrokkenen bleken niet te willen praten. Voor antwoorden moest ik eigenlijk naar Delhi, maar ik kwam niet verder dan Pijnacker, Nieuwegein en de haven van Antwerpen. Tussen metershoge containerwanden had ik met het exportdocument van ladingnummer 2892498 in mijn handen gestaan, op zoek naar een spoor. Wat volgde, was een omtrekkende beweging. Eerst de geschiedenis van Kruidvat. Daarna nog verder terug, naar het ontstaan van de handelsrelatie met India.

Ik kwam terecht op onverwachte zijpaden: er was een plan voor een eigen kleurboek, en op Bol.com vond ik een opmerkelijk kinderboek met de titel Leaders en Adolf Hitler op de cover. Ik verdiepte me in een Chinese miljardair met de naam Li Ka-Shing en het Indiase hindoe-nationalisme. Onderweg kreeg ik hulp van een Britse cartoonist, de Indiase chef van de WHO, iemand met de bijnaam Queen of Colouring, boekhandelaren in India en een in Delhi gevestigde...