Een van de eerste dingen ik als beginnend kleurboekhandelaar zou leren, is dat er zoiets bestaat als het maken van een zandmandala, een Tibetaans-boeddhistische traditie. Dagen, weken en soms maanden zijn monniken bezig met het maken van zo’n zandkunstwerk. Eerst worden er complexe patronen uitgezet, daarna worden die versierd met gekleurd zand – korrel voor korrel. En dan, als alles klaar is, wordt de mandala vernietigd. Als een herinnering dat niets voor eeuwig is. Het gaat namelijk niet om het resultaat, maar om het pad dat je volgt.

Dit is deel 6 van een serie. Beginnen bij het begin? Lees hier deel 1 en lees vanaf daar verder.

Het had een troostrijke gedachte kunnen zijn, nu mijn zoektocht leek te stranden. Dat was het niet: het draaide mij juist wél om het resultaat, en het werd tijd dat ik eindelijk antwoorden zou krijgen – via welk pad dan ook – op de vraag hoe het zo mis had kunnen gaan met Kleuren op code. Rustgevende kleurprojecten met kleurencode.

Ik wist...