Het zijn moeilijke tijden voor Kluns. De Nederlandse schrijver moet toezien hoe collega’s hem links en rechts voorbij schieten met prijzen, bestsellers en verfilmingen. Het begon allemaal zo veelbelovend in 2003.

Wat is er precies misgegaan?
Kluns: ‘Ik had, na negentien maanden ploeteren, het manuscript, een sciencefictionroman, af. En toen wilde ik hem saven, maar in plaats daarvan heb ik hem gewist.’

Had u geen reservekopie?
Kluns: ‘Natuurlijk wel, maar ik was zo gefrustreerd dat ik mijn manuscript had gewist, dat ik uit frustratie mijn laptop kapot sloeg. De harde schrijf was niet te herstellen, en daar stond de back-up op.’

Hebt u het nog geprobeerd te herschrijven?
Kluns: ‘Ja, maar dat duurde te lang. Mijn boek speelde zich af in de toekomst. Het jaar 2004 om precies te zijn. Toen ik het idee kreeg in 1998, leek dat best ver weg. Tegen de tijd dat ik klaar was met herschrijven, was het september 2004. Als je het dan nog wilt laten drukken, kun je het niet voor december...