Bij Weissenbruch denk je meteen aan de schilder van Hollandse landschappen. Maar er is nog een Weissenbruch, Jan, de schilder van onorthodoxe stadsgezichten, zo blijkt uit een verrassende tentoonstelling in Teylers Museum.

‘De bekende schilder, vooral van stadsgezichten,’ noemde de Haagse kunstkenner Dr. H.E. van Gelder Jan Weissenbruch in zijn monografie over die andere Weisenbruch, Jan Hendrik, de schilder van landschappen. ‘Stadsgezichten’, die werden wel vaker geschilderd, moet ik gedacht hebben toen ik dat las, en besteedde verder geen aandacht aan Jan, van wie ik me geen schilderij voor de geest kon halen. Ik had ruim genoeg aan Jan Hendrik. Op de tentoonstelling Holland op zijn mooist. Op pad met de Haagse School in het Haags Gemeentemuseum werd ik vorig jaar speciaal getroffen door zijn landschappen en schreef daarover ‘Het wit bij Weissenbruch’. Ik dacht met een nieuwe tentoonstelling in Teylers nog een keer te kunnen toeslaan, maar dat ging niet door.

Het is...