Lees net in The Cape Times (een goeie, want neutrale krant) dat in Maleisië meer dan vijftienduizend bijbels in beslag zijn genomen. Want dat land kent een moslim-meerderheid.

Vijf jaar geleden zou ik verdwaasd met mijn hoofd hebben geschud en dan zijn overgegaan tot de orde van de dag. Maar het in beslag nemen of zelfs verbieden van boeken is nota bene in Nederland een serieus discussiepunt geworden, vanaf het moment dat Wilders voorstelde de Koran niet langer te tolereren.

Nu kun je redeneren: ‘Dat meent de man niet letterlijk,’ maar ik heb nog niet gehoord dat Wilders zijn fatwa heeft ingetrokken, en zo lang geloof ik hem op zijn woord. Ik hoop dat zijn aanhangers zich ook voorstellen hoe dat ‘verbieden van de Koran’ praktisch zijn beslag moet krijgen: het kan alleen op zijn Maleisisch. Dat ziet er ongeveer zo uit: speciale politie-eenheden doen invallen in boekhandels en bibliotheken en ook bij particulieren, zij doorzoeken nachtkastjes en keren matrassen om, en ja, dan...