Tweede Kamerverkiezingen 2017

Het populisme is allang de norm

Micha Wertheim
Droomde ik aan het begin van de campagne dat de best betaalde televisiepresentator van Nederland de vicepremier uitmaakte voor radicaal, omdat hij de kiezer had opgeroepen een roman te lezen? Foto: Clemens Rikken/Hollandse Hoogte

De populistische revolutie zou zijn uitgebleven. Heb ik dan de afgelopen twee maanden gedroomd, vraagt Micha Wertheim zich af.

Goedemiddag. De verkiezingen zitten erop. De progressieve burger kan de komende vier jaar weer verder gaan met teleurgesteld raken in de partij waar hij of zij op gestemd heeft. Tenzij het die partij lukt geen deel uit maken van de coalitie die gesloten moet worden om het land te besturen. Want wie geen compromissen sluit, maar toekijkt, kan bij progressief Nederland rekenen op grote winst bij de volgende verkiezingen. Jesse Klaver is gewaarschuwd.

En ondertussen lees ik bij het wakker worden op nos.nl dat een populistische revolutie is uitgebleven. Heb ik dan zo lang geslapen? Waren de afgelopen twee maanden echt een droom? Droomde ik aan het begin van de campagne dat de best betaalde televisiepresentator van Nederland de vicepremier uitmaakte voor radicaal, omdat hij de kiezer had opgeroepen een roman te lezen? Om vervolgens vijf minuten later te...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials