Interview Annelies Verbeke

Waarom trekt de paling eeuwenlang over allerlei hindernissen naar de Sargassozee om uiteindelijk toch uit te sterven? Dat vraagt de hoofdpersoon in Vissen redden, de nieuwe roman van Annelies Verbeke, zich af. ‘Die vraag illustreert een totale zinloosheid,’ zegt de schrijfster. ‘Waarom maak je al dat moois dan mee, als het zo moet aflopen?’ De parallel met haar eigen leven verbergt ze niet. ‘Ik heb de afgelopen tijd het grootste liefdesverdriet van mijn leven doorgeploeterd. Ik heb mij vernederd gevoeld. Een loser. Het was best tragisch om erachter te komen dat ik van de liefde dingen verwacht die niet noodzakelijkerwijs goed voor mij zijn.’

Hij ging anderhalf jaar geleden weg, zij woont nu alleen in het grote huis in Gent dat ze vijf jaar geleden samen kochten. Naast haar wc ligt een handleiding Aikido. De hond blaft in de keuken. ‘Uit angst of om mij te beschermen, daar ben ik nog steeds niet achter.’

Ze balanceerde een paar maanden op de grens, moest...