Lezen en koken

Onvoorstelbaar dat nog geen drie jaar geleden zogenaamde plukbossen werden aangelegd waar eenieder die zonder vrees eetbare waar van bomen en struiken wilde plukken, naartoe kon gaan om zijn/haar lusten te botvieren. Onvoorstelbaar ook dat wij zo ongeveer het enige land waren waar paddestoelen plukken gezien werd als een (lichte) misdaad tegen de natuur. Het tij is gekeerd, onder aanvoering van onze wildplukgoeroe Edwin Florès plukken we er in het wild lustig op los. We raken opgewonden van duindoornstruiken vol bessen, we vinden eikhaas in het bos en het leek wel of er een ware vlierbloesemrage was ontstaan toen de bessen rijp waren. Gelukkig kunnen we dan in het boek van Florès lezen dat de vlier ongekookt giftig is en dat we de eikhaas niet helemaal moeten plukken omdat we dan de beesten die ze ook lekker vinden tekortdoen. Het is discutabel of dit boek in het rijtje kookboeken thuishoort. Er staan achterin weliswaar een kleine dertig recepten van Jonnie Boer,...