Polen hebben het juk van zich afgeworpen en zich eigenhandig opgewerkt tot een trotse natie. De verpletterende verkiezingswinst van de ultraconservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid toont hoezeer traditionele waarden het land bepalen.

Na de verkiezingsuitslag gisteravond moest ik terugdenken aan het Paasontbijt dat ik ooit meemaakte in een Pools dorpsrestaurant, waar een groep kennissen van me zich met hun families had teruggetrokken.

Ik keek mijn ogen uit. Eindelijk toonden die stugge, afstandelijke Polen eens hun ware aard. Ze lachten ongedwongen, iets dat ze in de stad nooit deden, en met allemaal viel een praatje te maken. Hier, in de beslotenheid van de familie en met de kerk om de hoek, voelden Polen zich thuis.

Met Beata Szydlo, de premierkandidaat voor Recht en Rechtvaardigheid, de partij die gisteren overtuigend de verkiezingen won, zou ik graag een eitje willen wegtikken. Ze zou haar strenge politica-masker afzetten en misschien zelfs haar benen planten op de...