Late moeders / De late kinderwens

Ik was zevenentwintig toen Madonna op haar achtendertigste een kind kreeg. Ik woonde samen, had een beginnende carrière in de journalistiek en dacht nog lang niet aan kinderen. In mijn omgeving was niemand van mijn leeftijd daarmee bezig, ook al hadden ik en mijn vriendinnen precies de gemiddelde leeftijd waarop in dat jaar (1996) Nederlandse vrouwen kinderen kregen.

Achtendertig, dat leek ons ook wel een mooie leeftijd om ermee te beginnen, Madonna had groot gelijk.

We werden ouder, relaties gingen uit, we werden steeds succesvoller in ons werk. Een of twee raakten begin dertig zwanger, maar zij waren in onze vriendinnenkring een uitzondering. Natuurlijk, we waren geen gemiddelde Nederlandse vrouwen. We woonden allemaal in Amsterdam, werkten in de creatieve sector, verdienden veel geld. We misten geen enkele bioscoopfilm, maakten verre reizen, gingen elke dag uit eten. We vierden onze vrijheid. Maar langzaam begon die vrijheid zijn glans te...