De Amsterdamse gemeenteraad heeft plannen goedgekeurd om in het Wertheimpark naast het Auschwitz-monument een veel groter monument met daarop alle namen van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden te plaatsen. Buurtbewoners en Karina Wolkers tekenen bezwaar aan. Maar wat vinden de nazaten van A.C. Wertheim, naar wie het park is vernoemd, er eigenlijk van?

Micha Wertheim, u wilde eigenlijk niet meewerken aan een interview?
‘Klopt. Ik ben geen woordvoerder van de familie, en ik vind het altijd vrij gênant om een mening te geven over hoe de oorlog moet worden herdacht.’

Wat is daar gênant aan?
‘Ik heb geen zin om het slachtoffer uit te hangen. Dat vind ik een vernederende rol die ik liever niet aanneem. Als ik iets over de Holocaust moet zeggen, ontkom ik er niet aan te erkennen dat die moordpartij ook in mijn leven de nodige sporen heeft getrokken.’

Wat voor sporen dan?
Dat bedoel ik. Daar kan ik in een paar zinnen geen antwoord op geven. Die sporen vallen bovendien in...