Hou op met die foto's van gekwelde meisjes

Jhim Lamoree
Hellen van Meene, Zonder titel, 2015, 39 x 39 cm, c-print.

Een overzichtstentoonstelling in Den Haag van Hellen van Meene, fotografe van Ophelia’s met slecht zittend ondergoed. Helaas, empathie voor de aandoenlijke ongemakkelijkheid van pubers heeft zij niet.

In een groen groen knollenknollenland staat een mollig meisje heel parmant. Ze neemt een uitdagende pose aan langs een sloot op het platteland. Enigszins wijdbeens en met opgetrokken armen achter haar hoofd in een voor haar jonge leeftijd ouwelijke jurk. De uitdrukking op haar gezicht vertelt een ander verhaal dan haar verleidelijke houding. Haar toegeknepen ogen en mond verraden onbegrip. Je ziet haar denken: hoe lang moet ik zo nog blijven staan?

Deze puber is seksueel nog niet ontwaakt. Ze wordt gedwongen haar onschuld op te geven, maar heeft geen idee hoe dat te doen. Kijken we hier naar een artistieke verbeelding of naar een kwelling?

Welkom in de fotografische natte droom van Hellen van Meene (Alkmaar, 1972). Het Fotomuseum Den Haag opent dit culturele seizoen met een...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials