Heleen van Royen (1965) debuteerde met de deels autobiografische roman ‘De gelukkige huisvrouw’. Joost Zwagerman sprak met haar over de zelfmoord van haar vader die ze in die bestseller beschreef.

Heleen van Royen (1965) debuteerde met de deels autobiografische roman ‘De gelukkige huisvrouw’. Joost Zwagerman sprak met Van Royen over de zelfmoord van haar vader die ze in die bestseller beschreef. Uitgangspunt voor het gesprek waren citaten uit ‘De gelukkige huisvrouw’ en uit werk van andere schrijvers. ‘Ik kan het niet ontkennen: zijn dood heeft me het boek gebracht, en het boek heeft me roem en erkenning gebracht.’

Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.
Uit: Lev Tolstoj, Anna Karenina

‘Ik heb eens aan mijn moeder gevraagd hoe zij destijds mijn vader heeft ontmoet. Ze gingen met elkaar uit, of ze hadden elkaar bij vrienden ontmoet. Ze waren allebei al wat ouder. Mijn moeder was achter in de twintig. Mijn...