Hij heeft al twaalf jaar aan rechtszittingen en meer dan vijfentwintig reizen naar Nederland achter de rug. Hasan Nuhanović wil de Dutchbat-leiding aanklagen wegens medeplichtigheid aan genocide. ‘Er is geen communicatie tussen de Nederlandse staat en mij.’

Midden in het gesprek zegt Hasan Nuhanović, de voormalige tolk van het Dutchbat-bataljon in het Bosnische Srebrenica: ‘Sorry voor mijn taalgebruik, maar ik voel me fucked up. Ik ben zo nerveus.’ Hij heeft uren zitten praten over de moord op zijn ouders en broer – het maakt hem gek. Meestal bespreekt hij de geschiedenis van zijn familie in kleine stukjes, een halfuurtje hier, een halfuurtje daar. Dat kan hij aan. Maar uren achter elkaar, liever niet. En dan heeft hij ook nog eens last van de zon die overal om ons heen is in Radon Plaza, een hotel in een buitenwijk van de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

'Er zijn dingen te doen, ik heb een taak.’ <br>Foto: Ziyah Gafic
‘Er zijn dingen te doen, ik heb een taak.’
Foto: Ziyah Gafic

In 1992 was het gebouw nog het redactielokaal van...