Misdaad | Journalistiek

Handboek Husken, de grande dame van de Nederlandse misdaadjournalistiek

Vrij Nederland Redactie
Foto: Hans van den Boogaard

Marian Husken werkt al veertig jaar voor Vrij Nederland. Vandaag verschijnt bij Balans haar boek Deals en dodenlijstjes. Van Willem Endstra tot Astrid Holleeder: wie durft er nog te getuigen? We vroegen Husken naar haar vijf beste verhalen over de georganiseerde misdaad, het justitiële systeem, en de deals tussen die twee.

Geregeld kwam ze de redactie op met mannen in trainingspak, of praatte ze ons onnavolgbaar bij over wat ze nu weer had gehoord in de wandelgangen van de Bunker, in de TBS-kliniek, bij een advocatenkantoor of in de schimmige cafés waar ze haar informatie opdeed. Marian Husken gaat altijd tot het gaatje, maar noem haar geen ‘misdaadjournalist’, het gaat haar om iets hogers: om het systeem.

We vroegen haar naar haar beste verhalen aan de hand van vijf vragen.

Op welk artikel ben je het meest trots?

‘Trots? Dat vind ik een vervelend woord. Maar als je me ’t mes op de keel zet: een destijds (we spreken 2006) tegendraads artikel over de toen nog tot...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials