Afgelopen zomer was ontegenzeggelijk de zomer van de demonstraties. Maar of die ook wat opleverden is nog maar de vraag.

Zelf zat ik hoofdzakelijk op mijn luie reet het kapitalisme te betreuren in een niet onaardig Italiaans landhuis, met een goed glas barolo binnen handbereik, maar elders was het ontegenzeggelijk de zomer van de uit de hand gelopen demonstraties.

Eerst Hamburg, toen Charlottesville. Twee totaal verschillende gebeurtenissen die met elkaar gemeen hadden dat de zogenoemde ‘antifa’ vol in de schijnwerpers kwamen te staan. Vooral het nieuws uit Duitsland bezorgde me flashbacks naar juli 2001, toen ik als ‘embedded’ journalist de demonstraties tegen de G8 in Genua bijwoonde. Zo’n 300.000 mensen waren naar de havenstad gekomen, voor het over-, óvergrote deel brave burgers, nonnen, boeren en arbeiders. De Italiaanse actiegroep waarmee ik optrok, predikte de totale geweldloosheid. Ze hadden zich beschermd met kampeermatjes en jassen gemaakt van lege plastic...