Verontwaardigd is de minister van Binnenlandse Zaken: over de uitslag van de Europese verkiezingen, over het gebrek aan respect voor gezagsdragers, over de hetzes van de PVV en de Telegraaf en eigenlijk ook over de onvrede van de Nederlandse burger. ‘Je zou verwachten dat mensen het heerlijk vinden om anno 2009 in Nederland te mogen leven.’

‘De Europese verkiezingen waren een klap in ons gezicht. De PvdA heeft meer dan de helft van haar kiezers verloren. Dan kun je wel zeggen: het waren maar Europese verkiezingen. Maar als we hadden gewonnen, was dat excuus niet gebruikt. Wat me vooral zorgen baart is het grote aantal Nederlanders dat nu opeens zegt: Het gedachtengoed van de PVV spreekt me enorm aan. Of: ik heb het helemaal gehad met dit kabinet. Nou, ik ben toevallig lid van dat kabinet en zulke opmerkingen raken me diep. Mensen denken kennelijk dat we hier ter meerdere eer en glorie van onszelf zitten. Hoe komen ze daarbij? Dit kabinet is bezig de problemen van Nederland op te...