Sinds kort woon ik samen met Paul, we kennen elkaar ruim vier jaar. Samenwonen is wat anders dan elkaar in het weekend zien. De dagelijkse sleur doet zijn intrede: boodschappen doen, koken, tv kijken, slapen, opstaan, werken… et cetera. Hoe kan ik wat spanning in de relatie brengen?
Ivo Bouwman, Stein

Enkele van mijn vriendinnen hebben tevergeefs geprobeerd mij de zegeningen van het samenwonen te doen inzien. Ik zag bij voorbaat al op tegen de dagelijkse sleur. Sleur in een relatie is volgens mij het beste te genieten in afzondering en eenzaamheid, maar ik besef dat ik een minderheidsstandpunt verkondig.

Wanneer mensen het hebben over spanning terugbrengen in hun relatie bedoelen ze seksuele spanning, maar ze zien op tegen het adjectief ‘seksueel’. Spanning heeft met gevaar te maken. Hebt u een seksuele fantasie? Komt uw Paul voor in die fantasie? Leef de fantasie uit, ongeacht het antwoord op de vorige vraag.

Spanning in relaties is vrijwel identiek aan spanning in het...