Heb je wel eens geskied?
Sw. v. A.

Nee, ik heb nooit geskied. Ik ben ook niet van plan binnen afzienbare tijd te gaan skiën. Wel ben ik in 1994 op een soort tennisrackets een besneeuwde berg in Frankrijk afgelopen.
Een jaar of acht geleden wandelde ik door de sneeuw van Sils-Maria naar St. Moritz. Hieruit moge blijken dat ik niet principieel tegen sneeuw ben. In het voorjaar van 2006 ben ik met studenten naar de Franse Alpen getogen. Het chalet waar zij verbleven deed mij denken aan de barak van een militair.

Hoe dan ook zijn er overeenkomsten aan te wijzen tussen de toerist, de militair en de monnik. Alledrie trotseren zij vaak erbarmelijke omstandigheden in naam van een abstract doel: ontspanning, het vaderland en God. De erbarmelijke omstandigheden zorgen vaak voor verbroedering. Dan is er de discipline. Vroeg opstaan om te bidden, vroeg opstaan om Afghanen te helpen met het ophalen van vuilnis, vroeg opstaan om de helling af te dalen terwijl de zon net opkomt.

Een vriend van...