Ik heb werk zonder enig uitzicht op carrière, bewust gekozen op grond van het boeddhistische idee ‘succes is betekenisloos’ (en falen dus eigenlijk ook). Ik woon in een kleurloze huurwoning, heb weinig spullen, doe niet aan uitspattingen en woon gelukkig samen met mijn vriendin, die ambtenaar is. Het gaat crescendo met mijn gevoel van onthechting en ik ben dus hard op weg naar verlichting, maar toch ontbreekt er iets. Zou u weten wat?
Paul van der Meer

Het spijt me te zeggen, maar uw boeddhisme doet mij calvinistisch aan. Ik weet weinig van boeddhisme, maar ik weet wel dat levensovertuigingen die tot kleurloze huurwoningen leiden niet in orde zijn.

De meeste experts zijn het erover eens dat mensen illusies nodig hebben. De vraag is hoeveel. Ook ik meen dat minder illusies beter is. Maar ik gun het iedereen verliefd te worden op de buurvrouw en te geloven dat zij de mooiste vrouw van de wereld is en gezonden door God of de maagd Maria. Ook gun ik iedereen een nachtje in een...