Ik heb een hekel aan verjaardagsfeestjes van familieleden. Mijn man vindt het in het kader van family bonding belangrijk dat we alle feestjes, ook die van de baby’s, afgaan. Hoe vermaak je je daar, als het bulkt van de schreeuwende kinderen en niet luisterende ouders, en je eigenlijk weinig deelt met het overige feestpubliek?
Elsbeth van Es

Ook ik heb een hekel aan verjaardagsfeestjes en familieleden. Naar feesten ga ik alleen als ik denk dat het stof kan opleveren voor literatuur, of als ik vermoed dat ik er mensen tegenkom die van nut kunnen zijn voor mijn carrière. Soms ga ik omdat ik niet bekend wil staan als een harteloos persoon. Wat ik ook niet ben. U doet voorkomen alsof feesten met kinderen onaangenamer zijn dan feesten zonder kinderen. Dit is onwaar. Met hulp van kinderen kunt u het feest saboteren. Een gedeelte van het werk van de mens bestaat eruit de vreugde van anderen te dwarsbomen. Hieraan ontlenen wij vreugde. Maak eens kennis met deze vreugde. Uiteraard maakt...