Mensendokter, ik voel me goed met mijn vrouw en drie kinderen. Maar als ik artiesten, schrijvers en cabaretiers hoor, krijg ik steeds de indruk dat ik een incompleet en dom mens ben. Ben ik nu gek, of zijn zij het?
– Dhr. Griffioen, Almere

Wat cabaretiers beweren, moet u met een korreltje zout nemen: het cabaret verhoudt zich tot literatuur als de operette tot Bach.

Waarom zou u zich niet goed mogen voelen met een vrouw en drie kinderen? Het huiselijke geluk heeft wel eens onder vuur gelegen, maar de tijd dat de kunstenaar zich antiburgerlijk voordeed, ligt achter ons. Hij doet in kunst zoals een verzekeringsagent in verzekeringen doet.

De vooronderstelling die in uw vraag besloten ligt, klopt dus niet.

Verrassender was geweest als u had gezegd: ‘Ik heb een vrouw, drie kinderen, het beste vriendinnetje van mijn oudste dochter is de liefste minnares die ik me kan wensen, en daar voel me ik goed bij. Maar als ik schrijvers, artiesten, cabaretiers en andere uitventers van het...