Ben je als mens verplicht om je talenten te ontwikkelen? Zo ja, moet ik dan als ouder mijn kind die ontwikkeling ook opleggen nu ik begrijp dat mijn kind aanleg heeft voor viool spelen?
M.M. te D.

De verplichtingen van een mens zijn minder talrijk dan u schijnt te denken. De verplichtingen die er zijn, zouden zich moeten concentreren op het beperken van de schade die wij kunnen aanrichten.

Een ouder heeft ongetwijfeld verplichtingen ten opzichte van zijn kind. Het is bijvoorbeeld niet onredelijk van een ouder te verwachten dat hij zijn kind stimuleert. De vraag is waar stimulans overgaat in onredelijke en schadelijke verwachtingen. Is het onwenselijk om tegen een kind te zeggen: ‘Ik verwacht dat je later thuiskomt met een Nobelprijs’? Is deze verwachting onredelijker dan het uitspreken van de wens dat uw kind later gelukkig zal worden? Ik ben daar niet zeker van.

Als u denkt dat uw kind aanleg heeft voor viool spelen en het viool spelen ook leuk vindt, dan zou u er niet tegenop...