Deze week: ‘Tegenwoordig is alles zo betekenisvol. Is het mogelijk om me daaraan te onttrekken?’

Ik zou graag zo statementloos mogelijk door het leven gaan, maar tegenwoordig is alles zo betekenisvol: wat je aan hebt, hoe je haar zit, hoe je huis eruit ziet, welke bril je draagt, wat je leest, wat je doet in je vrije tijd. (Of was dat eigenlijk altijd al zo?) Hoe dan ook: is het mogelijk je daaraan te onttrekken? 

– Een lezeres

Wat je leest en wat je doet, kun je redelijk geheim houden. Daarmee voorkom je in elk geval dat je (lees-)gedrag een statement zou worden. Wat je aan hebt, kun je vermoedelijk minder goed geheim houden, maar er zijn onopvallende kleren die ook weer niet zo onopvallend zijn dat ze een statement worden. Als ik u was, zou ik me niet al teveel zorgen maken om de statements die u ongewild maakt. De meeste mensen zijn naarstig op zoek naar betekenis, u lijdt onder een teveel aan betekenis.

Dat vind ik een goede zaak. Een beetje minder betekenis zou de...