Voor al uw vraagstukken van relationele, levensbeschouwelijke of andere aard.

Is het moreel verwerpelijk dat ik soms een volledig orgasme fingeer?

Ik voel me verplicht een boek uit te lezen, ook als ik het niet meer interessant vind. Kan ik, zoals de schrijver Nick Hornby in zijn ‘Believer’-column dikwijls propageerde, vaker stoppen in een boek en overstappen naar het volgende, of is dat intellectuele kapitaalvernietiging?

Als u het theater uitloopt, zien andere bezoekers dat. In het theater is de kans bovendien groot dat de acteurs zien dat u weggaat en denken: die vond er geen klap aan. Daarom is voortijdig vertrekken uit het theater moreel beschouwd ingewikkeld. Mijn advies daar zou zijn: blijf zitten. Ook in een bioscoop kunt u andere bezoekers storen door vroegtijdig de zaal te verlaten. Blijf daar dus ook zitten. Een boek echter kunt u in de regel dichtslaan zonder dat de auteur dat merkt. En u kunt uzelf wijsmaken dat u het later nog wel eens een keertje ter hand neemt....