Een aantal maal ben ik geïnterviewd door een journalist. Ik herkende me niet in hetgeen ik gezegd zou hebben. Sterker nog: er werden woorden en zinnen gebruikt die ik nooit zo uitspreek. Waarom verzinnen journalisten van alles in hun verhaal/interview? Of zouden journalisten eigenlijk liever schrijver willen worden en gaat het hun meer om een mooi verhaal dan de waarheid opschrijven?

– Pleuntje

U kunt altijd vragen of u het stuk van tevoren mag lezen en dan staat het u vrij feitelijke onjuistheden te corrigeren. Er zullen ongetwijfeld kwaadwillende journalisten bestaan, maar laten we ervan uitgaan dat de journalisten die u geïnterviewd hebben fouten maken vanwege tijdgebrek.

Ook ik interview wel eens mensen en hoewel ik ernaar streef het gesprek dat ik met de geïnterviewde had recht te doen, is het wel eens voorgekomen dat de geïnterviewde ontevreden was over het eindresultaat. Ik denk bijvoorbeeld aan een gezin uit Eindhoven met wie ik in de zomer van 2010 op vakantie ben...