Ik voel me verplicht een boek uit te lezen, ook als ik het niet meer interessant vind. Kan ik, zoals de schrijver Nick Hornby in zijn Believer-column dikwijls propageerde, vaker stoppen in een boek en overstappen naar het volgende, of is dat intellectuele kapitaalvernietiging?

Als u het theater uitloopt, zien andere bezoekers dat. In het theater is de kans bovendien groot dat de acteurs zien dat u weggaat en denken: die vond er geen klap aan. Daarom is voortijdig vertrekken uit het theater moreel beschouwd ingewikkeld. Mijn advies daar zou zijn: blijf zitten. Ook in een bioscoop kunt u andere bezoekers storen door vroegtijdig de zaal te verlaten. Blijf daar dus ook zitten. Een boek echter kunt u in de regel dichtslaan zonder dat de auteur dat merkt. En u kunt uzelf wijsmaken dat u het later nog wel eens een keertje ter hand neemt. Een vriend van mij, die ik overigens al een tijdje niet heb gezien, heeft wel eens een boek van Con­nie Palmen uit het raam geworpen. Dat moet u niet...